OBSERVATORI INTEL·LIGENT

Finalitza el projecte de validació industrial de l'àcid fumàric com a inhibidor de la fermentació malolàctica en vins catalans

Info Innovi,

El projecte "Validació industrial i disseny d'un protocol d'ús de l’àcid fumàric en vins catalans per prevenir la fermentació malolàctica no desitjada" ha arribat a la seva fase final amb resultats prometedors que obren noves vies per a la millora de la qualitat i estabilitat dels vins elaborats a Catalunya. Aquest projecte pioner ha permès demostrar que l'àcid fumàric pot ser una eina eficient i segura per inhibir la fermentació malolàctica (FML) en determinades tipologies de vins, com els vins escumosos, blancs, rosats i negres amb baix contingut d’àcid L-màlic.

La fermentació malolàctica és un procés bioquímic que, en determinats vins, pot provocar una pèrdua excessiva d’acidesa i una alteració de les qualitats sensorials del producte final. Amb l’escalfament global, que tendeix a reduir l’acidesa natural del raïm, aquest fenomen ha esdevingut cada cop més problemàtic per a la indústria vinícola. La investigació ha posat en relleu que l’àcid fumàric, recentment aprovat per l’Organització Internacional de la Vinya i el Vi per a concentracions entre 0,3 i 0,6 g/L, inhibeix de forma efectiva la FML sense els efectes secundaris associats a altres additius.

Els principals objectius assolits pel projecte inclouen:

  1. Optimització de la solubilització de l'àcid fumàric en el vi, garantint-ne l'efectivitat en les condicions reals de celler.
  2. Determinació del moment òptim d’addició segons el tipus de vi, per maximitzar-ne els beneficis i evitar la FML de manera efectiva.
  3. Reducció de l’ús de SO₂, ja que l'àcid fumàric permet estabilitzar el vi amb menys dependència d’aquest conservant.
  4. Validació de l'eficàcia persistent de l’àcid fumàric en inhibir la FML en entorns reals de vinificació, contribuint a una major estabilitat sensorial i preservació de l’acidesa en els vins.

Aquestes fites no només responen a la necessitat de millorar la qualitat del vi, sinó que també se centren en l'estratègia de reducció de malbaratament, ja que evita la pèrdua de lots de vi afectats per la desacidificació no desitjada. A més, amb la disminució de la dependència del diòxid de sofre, els vins catalans podrien guanyar competitivitat i accedir a mercats més exigents quant a qualitat i seguretat alimentària.

L’aplicació industrial d’aquest nou protocol representa un avenç significatiu per al sector vinícola català, contribuint tant a la millora de la qualitat del producte final com al posicionament del vi català en mercats nacionals i internacionals.

Aquest projecte ha estat finançat a través de la convocatòria d’Ajuts a les activitats de demostració en transferència tecnològica del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2022 (PDR 2014-2022), del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte

Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.

i+Porc | Proyecto facePIG

Modificar cookies